
לכתוב, לאהוב, לתעד - ולהתמיד
יובל סער

אלן, אלון ופצ'ה קוצ'ה גם -
הרצאה בשלוש מערכות
ענת ספרן
בהרצאה אשתף בכמה הבחנות, אבחנות ומחשבות על יזמות שעלו מתוך התבוננות בעולם שמשתנה במהירות, דרך סיפורים קטנים שלי ושל כמה דמויות מפתח ודרך הסיפור של הפצ'ה קוצ'ה.
במשך 5 שנים למדתי אמנות בצרפת בבית הספר Ecole Superieure des Arts Decoratifs de Strasbourg – מקום נפלא שמעודד התנסות בדיסיפלינות שונות מבלי להתעסק בהגדרות ותוויות. במשך 5 חודשים גרתי בטוקיו – מקום מוטרף שגרם לי להרגיש כמו ילד שמגלה את העולם בפעם הראשונה. שם גם הכרתי לראשונה את הפצ'ה קוצ'ה, ערב אמנות חוצה יבשות, אותו אני מארגנת בתל אביב יחד עם איתי מאוטנר כבר קרוב לשבע שנים. בשאר הזמן אני מעצבת, כותבת, הוגה, מארגנת ומנסה להסביר לאנשים מה באמת אני עושה.
צילום: איתן ויתקון
בשנה וחצי האחרונות נפגשתי עם 85 מאיירים ופרסמתי את תוצאות המפגשים כסדרת ראיונות באתר פורטפוליו, כחלק מהמחקר שלי על עולם האיור המקומי. התוצאה של המחקר הזה - שבוע האיור 2014 שיכלול מפגשים עם מאיירים, סדנאות, סיורים ויותר מ-20 תערוכות איור חדשות ומקוריות ברחבי העיר תל אביב - לא הייתה יכולה לקרות בלי ארבעה מרכיבים: האהבה לתחום, הכתיבה שעזרה לנסח מחשבות ותובנות, התיעוד באתר פורטפוליו שיצר מומנטום בלתי נתפס, והכי חשוב - ההתמדה. התוצאה הנפלאה והמרגשת (שבוע איור!) מעלה אצלי מיד את השאלה, למה אין עוד מעצבים שכותבים? התשובות צפויות: ״אני מעצב, אני לא יודע לכתוב״ אומרים המעצבים, ״אני איש של דימויים, לא של מילים״, וכן הלאה. מה יש בכתיבה שכל כך מרתיע יוצרים? ויתרה מכך - למה מעצבים לא יכולים להיות גם לעצב וגם לכתוב, להיות גם אנשי דימויים וגם אנשי מילים?
יובל סער הוא כתב העיצוב של עיתון הארץ מ-2008; מעצב גרפי; עורך אתר פורטפוליו המכסה היבטים שונים של עולם העיצוב ושל התרבות הדיגיטלית; מרצה בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי ובתוכנית לתואר שני במדיניות ותאוריה של האמנויות בבצלאל; האוצר הראשי של ״אוהבים אמנות. עושים איור.״, שבוע האיור 2014; אוצר תערוכות, ביניהן "100 ספרים. 200 עטיפות", טרמינל עיצוב בת ים; "אונליין אופליין", גלריית המשכן בית מאירוב, חולון; משחקים במוזיאון העיצוב״ (אוצר משנה), מוזיאון העיצוב חולון; "אומת האיור", בית האמנים ע"ש זריצקי, תל אביב; ״הגרסה המאויירת״, מוזיאון ארץ ישראל; ועוד.
תרבות המייקרים מבטאת תפישת עולם במסגרתה מיטשטש הגבול בין עיסוק למקצוע, בין צריכה ויצור, בין קובע טרנד ובין עוקב. בהרצאה נסקור את הרקע ההיסטורי והתרבותי של התופעה, נדגים מופעים של תרבות מייקרית בעולם שסביבנו ונעלה כמה מהשאלות הנוגעות לחיבור בין מייקינג ואמנות ובפרט לכיווני זרימת ההשפעה ולקשר בין חללי עבודה, אמצעים טכנולוגים ותוצרים תרבותיים.
ארנון זמיר הוא מייקר, יוצר וחוקר. הוא משתדל להוציא אל הפועל כמה שיותר רעיונות בזמן הקצר העומד לרשותו ולשם כך עוסק בתיכנות, חינוך, טיפוח יזמות וכינוסים חברתיים. מנהל את רשת המרחבים הטכנולוגיים הקהילתיים XLN, יזם באירוע TOM לפיתוח מוצרים מייקריים לאנשים החיים עם מגבלות, ומלמד בתוכנית Delta לקידום יוזמות באוניברסיטת תל אביב. בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך מאוניברסיטת תל אביב, נשוי ואב לכלב אחד, די נמוך.
מעצב גרפי במאה ה-21 צריך לדעת לא רק לשרת יצירה של אדם אחר -- פרסומאי, סופר, מסעדן או מוציא לאור -- אלא גם ובעיקר לשרת את עצמו. אבל לשם כך צריכים מעצבים ומעצבות להפסיק להתייחס לעצמם כאילו היו חברי ועדת קישוט, ולהאמין במיזמים עצמיים שעיצוב הוא המנוע העיקרי שלהם. כולם יכולים, אבל מעטים יעשו זאת: זהו פרדוקס המיליון דולר.
דב אלפון הוא עורך האתר ״אלכסון״, ושימש בעבר כעורך הראשי של הוצאת ״כנרת זמורה-ביתן״ ושל עיתון ״הארץ״. הוא התפרסם בזכות המצאת פורמטים חדשים רבים במדיות שונות, ביניהם המוסף ״גלריה״ (הארץ, 1992), דמותו של "קפטן אינטרנט" (הארץ, 1995), עיקרון 6 דרגות ריחוק בתוכנית הטלוויזיה "נספח תרבות" (ערוץ 2, 2001-2005), יצירת עיתונים שבהם סופרים מחליפים את כל הכתבים ליממה ("הארץ של הסופרים", 2009-2011) והמיזם ״סטורי-וידיאו״ עם אתגר קרת (2013).

The Makers Movement
Goes Global
ארנון זמיר

פרדוקס המיליון דולר:
המעצב מול המרחב היזמי
דב אלפון
הרצאה זו מבקשת לחשוב מחדש על המושג אנציקלופדיה. האם האנציקלופדיזם, השייך ברוחו למאה ה-18 - הוא עדיין רלוונטי בימינו? ואם כן, מהם הצורות החדשות שרלוונטיות זו עשויה ללבוש? ההרצאה מבקשת לבחון באופן פילוסופי ביקורתי את המסורת של האנציקלופדיזם ולתהות על יחסי הגומלין בין רעיונות לבין עיצוב. בהינתן העובדה שהתרבות העכשווית נגישה עבורנו במתכונת מעוצבת, מהם ההשלכות הנובעות מכך על אופן הכתיבה והעיצוב של האנציקלופדיה של הרעיונות. שאלת מפתח אליה נרצה להתייחס היא איך מעצבים רעיונות. ההרצאה בוחנת אופני זיקה שונים של סוגיה זו מתוך פרויקט העיצוב של האנציקלופדיה של הרעיונות במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל בהנחייתו של המעצב רונן מזרחי. באמצעות דיון בערכים מרכזיים באנציקלופדיה הלקוחים מעולמות תוכן שונים ננסה לתהות על הפתרונות העיצוביים ואופן השפעתם על פרשנות המציאות.
דוד גורביץ' הוא מרצה וראש מסלול מדיה ותרבות פופולרית בבית הספר לתקשורת, המסלול האקדמי המכללה למנהל. בעל דוקטורט (Ph.D) מאוניברסיטת בר-אילן, 1988. לימד בעבר במוסדות אקדמיים רבים ביניהם: אוניברסיטת ויסקונסין שבמדיסון, אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה העברית בי-ם, המכללה האקדמית בית-ברל, המכללה האקדמית ספיר והמכון האקדמי-טכנולוגי, חולון. גורביץ מפרסם מאמרים בעיתונות הכתובה ובספרות המחקרית. לאחרונה יצאו לאור ספריו "אנציקלופדיה של הרעיונות: תרבות, מחשבה, תקשורת" (עם דן ערב) ו"הבלש כגיבור תרבות".
דן ערב הוא מרצה וראש מסלול פרסום ותקשורת שכנועית בבית הספר לתקשורת, המסלול האקדמי המכללה למנהל ומרצה בחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל-אביב. לד"ר ערב תואר ראשון מן החוג למדע המדינה והחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת ת"א, תואר שני (בהצטיינות) מן המכון לקומוניקציה באוניברסיטה העברית ובעל דוקטורט (Ph.D) מבית הספר למדעי התרבות באוניברסיטת ת"א. בין השנים 1986-1988 שימש דן ערב כעוזרו של דוד פרלוב ז"ל. במהלך תקופה זו השתתף בעריכת פרק 5 ב"יומן". יוצר סדרת טלוויזיה "יורים ושרים" – סדרה דוקומנטרית-היסטורית על תופעת הלהקות הצבאיות ששודרה בסוף שנת 2004 בערוץ 2 (טלעד). בשנת 2012 התפרסמה ה"אנציקלופדיה של הרעיונות" שכתב ביחד עם דוד גורביץ.

משבטים אבודים
לצרכנים דיגיטליים:
אתנוגרפיה ומחקר חווית משתמש
אלעד בן אלול
אתנוגרפיה היא שיטת מחקר איכותנית שמקורה באנתרופולוגיה ועוצבה בכדי להבין אנשים ותרבויות בסביבתם הטבעית. השיטה תופסת תאוצה בחברות המחקר המובילות בעולם וידועה ביכולתה לספק תובנות מאתגרות ומעוררות והשראה. ההרצאה תציג את המושגים, היתרונות והדרכים שבהם אתנוגרפיה משתמשת בגלגולה המעשי מחוץ לאקדמיה.
אלעד בן אלול, אנתרופולוג יישומי מוסמך, המתמחה בתחום הדיגיטל, טכנולוגיה, צרכנות וזיכרון. אלעד בעל תואר מהמחלקה לאנתרופולוגיה דיגיטלית באוניברסיטת UCL (לונדון) ועובד במגוון פרוייקטים שיווקיים ועיצוביים כחקר שוק איכותני.
הופעה ושיחה על תהליך היצירה, על אהבה, בחירות ואילוצים. איך ציירת בנשמה מוצאת את עצמה שרה על במה? ולמה צריך לזכור את העתיד? אספר מעט, השירים והמוסיקה יספרו עוד.
רות דולורס וייס, זמרת-יוצרת, פסנתרנית ומפיקה, אחת היוצרות המרתקות והמיוחדות בנוף המוזיקה הישראלי של השנים האחרונות. מאז הפציעה כקול מוזיקלי הספיקה רות לגור בת"א, ניו ג'רסי, אוסטין, ירושלים ושוב ת"א. לשתף פעולה עם יהוא ירון, רונה קינן, שלומי שבן, תמר בורר (מחול), עמית מנור וגיא רז (קולנוע) להשתתף בפסטיבל הפסנתר, פסטיבל אינדי נגב, פסטיבל הפיוט, פסטיבל הג'אז בים האדום ועוד. שנתיים אחרי פרויקט הקאוורים המושקע 'My Middle Name is Misery' וחמש שנים אחרי אלבומה 'בעברית', השנה יצא אלבומה הרביעי - 'בשפת בני האדם'.
צילום: רונן ללנה
״אמת, חיפושי האדם אחר פשר וערכים עלולים לעורר מתיחות פנימית ולא להשרות שיווי משקל פנימי. אולם מתיחות זו עצמה היא תנאי קודם-הכרחי לבריאות הנפש.
…
מתיחות, הלא היא המתיחות בין מה שאדם כבר פעל ובין מה ששומה עליו לפעול,
או הפער בין הוויתו של אדם ובין מה שראוי הוא להיות."
- ויקטור פרנקל
יעל בורשטיין היא אמנית, מרצה במחלקה לתקשורת חזותית, בצלאל.

Truth or Dare?
יעל בורשטיין

בשפת בני האדם (הופעה ושיחה)
רות דולורס וייס
בהרצאה אדבר על הרפתקאות מחיי היום יום של דף הפייסבוק "דברים שמעצבנים אותי", ודרכן על הפייסבוק ככלי ביטוי וחשיפה, על חברות אמת בפייסבוק ועל ההזדמנויות למאיירים שם.
עינת צרפתי היא בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, במסלול איור. מאיירת לעיתונים, ספרי ילדים ואפליקציות.
תמיד יהיו אלו שנמאס להם מהמיינסטרים ומשבלונות. שלא אכפת להם מכסף. שיסתכנו וילחמו ויתעקשו ליצור. שיעשו קודם כל בשביל עצמם, אבל גם בשביל כולם. כמו בתעשיית הקולנוע והמוזיקה, לפני כשמונה שנים החלה התפוצצות יצירתית של יוצרי משחקים עצמאיים - מרגשים, מתגרים, מתריסים ומשפיעים. כל אחד יכול.
דני ביקון הוא מעצב ומפתח, מייסד ושותף בסטודיו ביקון-אופנהיים. מרצה במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל בתחומי עיצוב למדיה אינטראקטיבית, שהתאהב בגיל 9 במשחקים ומאז מידי פעם מנסה ליצור אחד. מאמין שכל אחד יכול.

indie gaming
דני ביקון

איור להמונים
עינת צרפתי
מה עושים אחרי התואר הראשון? מה עושים אחרי התואר השני? מה עושים במידה והתואר הראשון והשני לא עוסקים בדיוק באותו נושא? ואיך מוצאים זמן ומשאבים כלכליים ליצור? הפורמט האינסטגרמי כפלטפורמה מקצועית בתנאים שלנו: תחומי העניין שלנו, הכישורים שלנו, ההפקה שלנו, יחסי הציבור שלנו, והחברות שלנו.
מצגת הפורשת את גוף העבודות של 'לטרסק': חומרי השראה, קליגרפיות/עבודות טקסט ואיור, חותמות Ex Libris ושיתופי פעולה.
גיתית רפאל היא מעצבת גרפית ומשמרת עבודות אמנות על נייר. בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל וביה"ס לשימור נכסי תרבות Palazzo Spinelli, פירנצה. במסגרת לימודי התואר השני בשימור מורשת התרבות החומרית באוניברסיטת חיפה, כותבת עבודת מחקר העוסקת בשימור ושחזור אוסף כרזות מחיי קהילת שארית הפליטה במחנות העקורים בגרמניה שלאחר מלחמת העולם השנייה, אוסף השייך לארכיון יד ושם. עבודתה היומיומית מתנהלת בסטודיו בדרום תל אביב שם עוסקת בין היתר בפרוייקטים של מיתוג לחברות, ובעבודות של שימור נייר מלקוחות פרטיים. יזמה וערכה קורסים ללימודים והכשרה במסורת כריכת ספרים ידנית בבצלאל ובמסגרות פרטיות.
נועה צאושו היא בוגרת המחלקה לאמנות בבצלאל, הציגה במספר תערוכות קבוצתיות, תערוכת יחיד, השתתפה בבינאלה להרצליה, עבודותיה הוצגו במגזין 'מעין', 'פיקניק' ועוד. בימים אלו כותבת עבודת מחקר, במסגרת לימודי תואר שני במרכז ליידיש באוניברסיטת בר-אילן. מתמקדת בקשר שבין דימוי לטקסט ביצירות אוונגרד יידישיסטיות בעשור השני של תחילת המאה ה-20. עובדת כעורכת תוכן אינטרנטי עצמאית. מתמחה בניהול, קידום ועריכת תוכן עבור לקוחות מתחום האמנות.
ביחד - נוברות בארכיונים ישנים, מחפשות ספרים מתפוררים, טיפוגרפיות עתיקות, מתנסות בקעקועים ידניים, מאגיה שחורה ולחשים. במסגרת הבלוג, מייצרות גוף עבודות המתעדכן שבועית ומנסות להרחיב את תחומי העניין המשותפים. מעבר לפוסטים השותפים, מייצרות חותמות Ex Libris וקליגרפיות מוזמנות.
We understand design art as the grey zone between industrial design, craft, architecture, conceptual, installation and many other art forms. We combine these forms by working in different fields and applying our personal brand to market the final product in a constantly changing world.
In this lecture, we will explain our perspective on design art and emphasize what entrepreneurship means in the everyday life. We will discuss the challenges of working in this grey area as well as the rewarding aspects.
Finally, we will present examples that show opportunities we have explored, and ways we have collaborated successfully with other creative parties, which both illustrate determination, creativity and innovation.
Founded in 2010, Design Space was established to encourage artistic innovation and provide a platform for progressive art in all medias.The Gallery is presenting various fields of art; ranging from product and industrial design, art exhibitions to diverse interdisciplinary projects such as artistic concepts for restaurants, showrooms and public spaces.
After meeting a year ago, Emmy Shahar, who worked at Christie’s and Sotheby’s in the art market and Salome Fakiel, architect and space planner, have brought together projects as curators that encourage cross-disciplines within cutting edge design and allows for different modes of expression.
Their research is dedicated to artistic exploration, for both established and newly emerging talent, with a strong emphasize on process making. We choose to concentrate on contemporary design and encourage artists to explore the narrative and the use of unorthodox materials which explore the shifting borders between contemporary art and design. Design Space presents one-off commissions and limited-editions while promoting Israeli-based designers and developing the meaning of national identity through the use of materials and the relation with the social identity and rich culture.
צילום: יעל אנגלהרט

קליגרפיה, יידיש ובלאק מטאל במרחב האינסטגרמי
גיתית רפאל ונעה צאושו letteresqe@

We curate, produce and trade!
סלומה פקיאל ואמי שחר
Design Space Gallery
זהו סיפורו של תהליך. סיפורה של דרך ארוכה, הנמשכת על פני יותר מעשור.
מסע מחקר, חיפוש ועיצוב פונט טקסט עברי-לטיני, 'נֹעם'.
מסע מחקר, חיפוש ועיצוב מסלול קריירה והשינויים לאורכו. מסלול חיים.
פרופ' עדי שטרן הוא ראש המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. מעצב גרפי ומעצב פונטים המוביל סטודיו לתקשורת חזותית וטיפוגרפיה ומתמחה בעיצוב עבור לקוחות בתחום התרבות והאמנות. עבודותיו של עדי השתתפו בתערוכות רבות בארץ ובעולם וזכו בפרסים שונים ביניהם הפרס הראשון בתחרות איגוד המעצבים הטיפוגרפים של טוקיו, יפן (Tokyo TDC), ופרסי כסף וארד בתחרות ה-Art Directors Club,
New York.

עיצוב. רעיונות.
דוד גורביץ' ודן ערב

